HUN | ENG

tréningek

A bal oldali menüsávon keresztül elérhetők csapatépítő programjaink részletes leírása, amit fotókkal és kisfilmekkel szemléltetünk. Mivel valljuk, hogy soha nincs két egyforma ügyféligény, kérje egyedi ajánlatunkat.

Ezen az oldalon a továbbiakban néhány olyan tréning gyakorlatot mutatunk be, amelyet különlegesnek tartunk, amelyben valami "rendkívülit" tudunk megmutatni.

Partnereink, csapatépítő programjaink után érdeklődők számára a tartalmasabb tájékoztatás érdekében a jövőben szakmai tájékozatóinkat blog oldlaunkon tesszük közzé:

Tréningekkel kapcsolatosan: outdoor-csapatepites.blogspot.hu

mintagyakorlatok

"A nyílvesszőtörés láttán „miért is áll meg mindenkiben az ütő”?  Mitől olyan félelmetes ez az egyszerű feladat?

A nyílvesszőtörés egyike azon paradigmaváltó gyakorlatoknak, amely segít szembesülnünk gondolkodási sémáinkkal, azzal a látásmóddal, ahogyan a világot látjuk. Azzal való szembesülés, hogy milyen félelmek élnek bennünk, és hogy önkorlátozó hiedelmeink mennyire gátolják napi szinten cselekedeteinket, már önmagában is jótékony hatással lehet életvitelünk minőségére.

„Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazt a gondolkodásmódot alkalmazva, amellyel megteremtettük őket” Albert Einstein.

Tréneri tapasztalatom, hogy a nyílvesszőtörés láttán pestiesen szólva első látásra mindenkiben „megáll az ütő”. Az arckifejezések megváltoznak, a légzés szaporábbá válik, és többekben gyomor tájékban szorongás ébred. Ilyen, és ehhez hasonló érzések támadnak a résztvevőkben, amikor felvezetem ezt a gyakorlatot: Most nyílvesszőt törünk - torokkal!

Mitől ez a szorongás? Legkézenfekvőbb válasz, mert félelmet kelt bennünk, mert gondolkodásunk, beidegződésünk a gyakorlat láttán téves következtésre vezet. Szinte kivétel nélkül arra gondolunk, hogy a nyílvessző át kell, hogy hatoljon a puha testrészen, és megsérülhetünk, fájhat, és ez a gondolat nagyon ijesztő. Anélkül, hogy az érzéseket elvitatnánk, állítjuk, hogy pont ez a következtetés a nagy tévedés!

És ez még nem elég. Ehhez a téves képzethez még akkor is hűen ragaszkodunk, amikor a gyakorlatot szemünk láttára már többen végrehajtották, és többszörös visszaigazolást nyert, hogy az sem fájdalommal, sem sebesüléssel nem jár. Sokszor azok is értetlenül állnak a jelenség előtt, akik a gyakorlaton már túl vannak, így átestek a próbán, tapasztaláson.

A gyakorlat azért ijesztő, mert az emberek képzeletében az a kilőtt nyíl jelenik meg, amely a célba fúródva lyukat üt. Itt azonban nem ez történik. A nyíl hegye a torokhoz szegeződik, de híján van annak az energiának, amit a nyíl a kilövés pillanatában közvetít. Másik félelmünk, hogy a torkunkat - mely létfontosságú funkciót lát el, melyre alapvetően érzékenyek vagyunk, melyet rendkívül sebezhetőnek tartunk - ez a vessző megsebzi. Csak nagyon kevesen tudják, hogy a torokban milyen erős izomkötegek lapulnak meg.

Ha a gyakorlat előtt tisztáznánk, hogy a nyílvessző megváltozott funkciója és a torok izomkötegeinek ellenálló képessége milyen, rá kellene, hogy ébredjünk arra, hogy ez a gyakorlat abszolút veszélytelen, nem több, mint átkelni egy forgalmas úttesten a zebrán, amit napjában többször, gondolkodás nélkül megteszünk.

A nyílvesszőtörés egy példa arra, hogy egy szokatlan helyzetre - kihívásra - hogyan reagálunk. Képesek vagyunk-e arra, hogy a kialakult helyzet okozta félelmeinken felülkerekedjünk. A gyakorlat egyszerűsége meghökkentő, hiszen nincs szükség drága extrém sportfelszerelésre, hogy megéljünk egy rendkívüli helyzetet.

A résztvevők izgalmas utat járnak be: elképedés - félelem - kíváncsiság - hezitálás - koncentráció - feszültség - elhatározás… . És mi a jutalom? A gyakorlat során szerzett tapasztalás valós változást hozhat minden ember életébe, amikor saját bőrén tapasztalja meg milyen megtenni valamit, amiről korábban azt hitte lehetetlen. A jutalom, a büszkeség, a siker felett érzett határtalan öröm és boldogságérzet, hogy megcsináltam, képes voltam rá!

"Az élet beszűkül, vagy kitágul egyenes arányban a bátorságunkkal"
Anaïs Nin

Nyílvessző törés a tűzönjárás program egyik felkészítő gyakorlata, de önállóan is megrendelhető. További nyilvessző töréssel kapcsolatos információk a hírekben.

 

"Hun hadviselés" - A célzás művészete
Szeptemberben az "Íjászatot vesszük célba" és mutatjuk be részletesebben.

Az íjászat nem mindennapi élményt adhat. De csak akkor, ha a használt eszközök a legjobbak, és értő kezek mutatják be használatukat.

A tréning résztvevői megismerik a „célzás” művészetét. Megtapasztalják az egyéni és csoportos, a rövid és hosszú távú célkitűzések eléréséből fakadó nehézségeket. Elsajátítják a stratégiai gondolkodás azon fortélyait, amelyek által képesek a hosszú távú eredményesség fenntartására. Az íj és nyíl eszköztárán keresztül tanulják meg, mennyit számít a megfelelő eszközhasználat ismerete, és a gyakorlati jártasság.

Az íj használatának alapjai nagyon gyorsan elsajátíthatók. Az ügyesebbek a megszerzett gyakorlati tudásukkal segítőként léphetnek fel és hatékony támogatást tudnak nyújtani társaiknak. A résztvevők egyes, majd hármas (sorozat) lövéseket gyakoroljuk, három alapállásban, előre, oldalra, majd hátra. Az edzés végére a résztvevők elsajátítják az íj használatát, ráéreznek a tudatos és ösztönös cselekvés közti különbségre.

A hagyományos íjak, így a Hun íjak használata is igen egyszerű, nem igényel különös előképzettséget. Kassai Lajos hagyományos Hun íjai azok a legmodernebb technológiával készült eszközök, amelyek megállták a helyüket a nemzetközi versenyporondon. A lövés technikája pár perc alatt elsajátítható, és némi gyakorlás után versenyre is lehet kelni.

Az íjászat különleges pillanata, amikor a résztvevők a feldobott korongra céloznak. De ezekkel az íjakkal nem is lehet célozni. Ez igaz. Hát akkor ez hogyan lehetséges? A mozgó cél eltalálásában azok lehetnek sikeresek, akik a lövés során spontán reflexeikre hagyatkoznak.

 

Egymásra támaszkodva - Jákob lajtorjája
Május hónapban a "Jákob lajtorjája"-t mutatjuk be részletesebben.

A Jákob lajtorjája 9-10 méter magasból hegymászó kötélen lógó óriási kötélhágcsó. A fokok 2 méter hosszú 8x8 cm-es gerendákból állnak, és egymástól való távolságuk lent 1,0 méterről indul, majd fokonként 10 cm-el növekszik. Többnyire 5-7 fokból áll, tereptől függően.

A résztvevők párokban másznak egymást segítve, mivel a fokokat összetartó kötélhez, sem saját biztosítókötelükhöz nem nyúlhatnak segítségképp. Cél, feljutni a létra legfelsőbb fokára! A gerendák közti távolság növelésével, vagy csökkentésével többféle nehézségi szint állítható be, de a tapasztalatok szerint a cél elérésében lényegesebb a hozzáállás, mint a fizikai erőnlét. A gyakorlat szépsége abban rejlik, hogy ezen a rövidke felfelé vezető úton, mire kialakul az együttműködés egy formája, máris alaposan megváltoznak a feltételek, ahol az addig kialakult együttműködés helyett már egy másikra van szükség.

Az eszköz szállítható, a felszerelése és használata speciális tréneri szaktudást igényel. Alkalmazása kiscsoportos formában történik, 10-12 fő/csapat egyidejű részvételével a foglalkozás 1,5-2 órát vesz igénybe. Fejleszthető kompetenciák: együttműködés, kommunikáció.

Outdoor gyakorlatainkról bővebben itt az: egyszerűen outdoor alatt talál híreket.

Felkészült vezetők - eredményes csapatok

Fókuszban a teljesítőképesség és a személyes hatékonyság

Egy jól működő szervezet elengedhetetlen része, hogy a munkatársak képesek legyenek csapatként funkcionálni és a közös célok elérése érdekében együttműködni.

Minden ember óhatatlanul részese valamilyen csoportnak, de a térbeli közelség, vagy az érintkezések gyakorisága nem garantálja a csapat kialakulását, ehhez szükség van arra, hogy a csoport motivált legyen a csapattá válásban.

Tréningprogramjaink célja, hogy a csapattagok sikeres együttműködését szolgáló megfelelő viselkedések tudatossá váljanak, kialakuljon a motiváció, az elköteleződés a csoport iránt, a személyes kapcsolatok, kölcsönös bizalmi viszonyok megerősödjenek.